Van der Wijck verhelpt een lek dak snel en vakkundig!
Bij hevige regenval kan een klein lek in je dak al snel uitgroeien tot een grote (en dure) verrassing. Vochtplekken op je plafond, schimmel in hoeken en een muffe geur in huis zijn vervelende verschijnselen die duiden op daklekkage. In deze blog ontdek je hoe daklekkage ontstaat, hoe je problemen tijdig herkent én wat je kunt doen om schades te herstellen en te voorkomen.
De oorzaken van daklekkage bij hevige regen
Verouderde of beschadigde dakbedekking
Daken hebben een beperkte levensduur. Na verloop van tijd kan de dakbedekking poreus worden of scheurtjes vertonen. Tijdens een regenbui kan water via deze zwakke plekken naar binnen sijpelen.
Verstoppingen in de dakgoot
Bladeren, takjes en ander vuil kunnen zich ophopen in de dakgoot. Dit zorgt voor een slechte afvoer van regenwater. Bij hevige regenval kan het water niet snel genoeg weg, waardoor het opstroopt en onder de dakpannen of -bedekking kan lopen.
Slecht onderhoud
Een dak is aan allerlei weersinvloeden blootgesteld. Zonder regelmatig onderhoud en controle kan een kleine beschadiging ongemerkt groter worden. Bij een flinke regenbui zet je dak zich als het ware “onder druk”, met een lekkage als mogelijk resultaat.
Constructiefouten of verkeerde installatie
Als een dak niet goed is gelegd of als er constructiefouten zijn gemaakt, kan water gemakkelijker een weg naar binnen vinden. Vooral de aansluitingen bij dakranden, dakdoorvoeren of schoorstenen zijn vaak zwakke plekken.


Daklekkage bij hevige regen: hoe herken je het, wat zijn de oorzaken en hoe los je het op?
Hoe herken je een (beginnende) daklekkage?
Vochtplekken en kringen op muren of plafonds
Een van de eerste signalen dat er iets niet goed gaat in je dak, zijn vochtplekken of verkleuringen op het plafond of langs muren. Deze plekken kunnen geelbruin van kleur zijn en zich in de loop van de tijd uitbreiden.
Schimmel- en algenvorming
Schimmels gedijen goed in vochtige ruimtes. Ontdek je plots zwarte, groene of bruine schimmelplekken op muren of plafonds? Dan is het verstandig om de oorzaak te onderzoeken en te controleren of je dak lekt.
Muffe geur
Een vochtige en bedompte geur in huis kan erop wijzen dat er ergens water blijft staan of sijpelt. Als je deze lucht niet weg krijgt door te ventileren, is de kans groot dat het probleem van binnenuit (bijvoorbeeld door een lekkage) komt.
Druppelend geluid
Hoor je tijdens of na een hevige regenbui een druppelend geluid in de buurt van je plafond of op zolder? Dat is een duidelijk signaal dat er water naar binnen komt. Let hierbij goed op of de druppels in de spouwmuur vallen, omdat het lek niet altijd meteen zichtbaar is.
Wat te doen bij daklekkage?
Spoedmaatregelen
- Vang het water op: Plaats emmers of bakken op de plek waar het water je huis binnenkomt.
- Verwijder nat materiaal: Haal indien mogelijk natte isolatie of spullen die nat zijn geworden weg, om schimmelvorming te voorkomen.
- Schakel de stroom uit (indien nodig): Komt er water in de buurt van elektrische leidingen of apparaten? Zet dan voor de zekerheid de stroom eraf in het betreffende deel van het huis.
Tijdelijke dichting
Als je de bron van de lekkage kunt traceren, kun je proberen deze tijdelijk te dichten met bijvoorbeeld waterbestendige tape of een noodreparatiesetje. Dit is echter geen permanente oplossing, dus het is belangrijk om zo snel mogelijk een structurele reparatie te laten uitvoeren.
Schakel professionele hulp in
Daklekkages kunnen complex zijn. Een dakdekker of aannemer heeft de juiste kennis en materialen om de oorzaak te achterhalen en vakkundig te repareren. Zoek bij voorkeur een betrouwbare expert in de buurt met goede recensies of vraag rond in je netwerk voor aanbevelingen.
Voorkomen is beter dan genezen
Regelmatig onderhoud en inspectie
Maak het jezelf makkelijk door minstens twee keer per jaar je dak te (laten) controleren. Controleer of er geen dakpannen verschoven of gebroken zijn en let op scheurtjes in de dakbedekking. Zo kun je problemen vroegtijdig signaleren.
Maak je dakgoten schoon
Bladeren, mos en ander vuil hopen zich snel op in de dakgoot. Maak de dakgoten minstens één keer per jaar schoon of laat dit doen door een professional. Voorkom zo dat regenwater zich ophoopt en via kieren binnen sijpelt.
Houd boomtakken op afstand
Bomen die dicht bij je huis staan, kunnen voor extra vervuiling van je dak zorgen en takken kunnen schade veroorzaken. Zorg ervoor dat je deze boomtakken op tijd snoeit, zodat ze niet op je dak liggen of langs de dakgoten schuren.
Kies voor kwalitatieve materialen
Of je nu een nieuw dak laat leggen of een reparatie laat uitvoeren: investeer in hoogwaardige dakmaterialen en een vakkundige installatie. Hiermee voorkom je op de lange termijn veel kopzorgen én kosten.
Daklekkage bij hevige regen kan voor flink wat ellende zorgen, van onschuldig ogende vochtplekken tot ernstige schimmelproblemen. Het is daarom zaak om je dak regelmatig te controleren en goed te onderhouden. Bij twijfel of ernstige schade is het slim om professionele hulp in te schakelen en de lekkage grondig te laten verhelpen.
Zorg voor een goede dakinspectie, houd je dakgoten schoon en zorg voor kwalitatief goede dakbedekking, dan blijf je zelfs bij de hevigste regenbuien gevrijwaard van vervelende verrassingen!