WhatsApp
Gratis offerte voor dakreparatie: bel 085-4013167
Gratis offerte voor dakreparatie: bel 085-4013167

Nokvorsten vervangen, hoe gaat dat in z’n werk?

Bij een pannendak wordt de bovenste rij dakpannen in de nok van het dak wind- en waterdicht omsloten door zogenoemde nokvorsten. Omdat deze speciale rondgevormde nokvorsten het door weer en wind zwaar te verduren hebben en vooral ook omdat kapotte nokvorsten voor daklekkage zorgen, is het van groot belang om ze regelmatig te laten inspecteren en zo nodig te laten repareren of vervangen. Maar, hoe gaat nokvorsten vervangen in z’n werk? In dit artikel leggen wij dit uit. 

Nokvorsten krijgen het zwaar te verduren

De nokvorsten zijn dus de halfronde dakpannen die de nok van het dak wind- en waterdicht afdekken. Bij oudere gebouwen zijn de nokvorsten vaak nog met cement vastgezet op de onderliggende rij met dakpannen. Bij de meeste hellende daken die voorzien zijn van dakpannen zijn de vorstpannen met nokbeugels vastgezet op de zogenoemde nokruiter. De afgeronde vorm is een beschermende kap die ervoor zorgt dat regen en wind niet onder de dakpannen kan komen. Het spreekt dus eigenlijk voor zich dat nokvorsten bij nieuwe hellende daken en ook bij dakrenovatie speciale aandacht verdienen. Gezien hun belangrijke functie zijn het dan ook de nokvorsten en kantpannen die wij tijdens een dak-inspectie extra kritisch controleren op breuken, scheuren of loszitten.

Nokvorsten verzwakken door veroudering

Je kunt natuurlijk wachten tot het moment waarop het dak gaat lekken of nokvorsten van hun plaats gaan, maar dan is het natuurlijk eigenlijk al te laat. De halfronde nokvorsten worden na verloop van jaren poreus of ze gaan scheuren. Dat komt door het verouderen van gebakken stenen vorsten. Beter is het om regelmatig preventief dak-onderhoud uit te laten voeren.

Nokvorsten vervangen is geen half werk afleveren

Bij dakrenovatie verwijderen wij eerst de oude en kapotte nokvorsten, we pakken daarbij ook de aangrenzende rijen dakpannen mee. Dat zijn namelijk de dakpannen waarop de nieuwe nokvorsten weer netjes aan moeten sluiten. Wij monteren nieuwe nokbeugels op de nokruiter en vervolgens brengen wij de nieuwe dakpannen, nokvorsten en eindstukken zorgvuldig op zijn plaats. De nieuwe nokvorsten worden met schroeven stevig op de nokbeugels vastgezet. Het dak kan er zo weer jarenlang tegen. Vanzelfsprekend zijn de nieuwe nokvorsten en dakpannen qua kleur (rood of zwart) en afwerking (bijvoorbeeld glanzend geglazuurd) identiek aan de rest van het dak.

Nokvorsten vervangen? Bel Van der Wijck dakonderhoud & lekkages!

Twijfelt u over de conditie van de nokvorsten op het hellend dak van uw woonhuis, schuur, garage of bedrijfspand? Neem geen risico en laat uw dak inspecteren door  Van der Wijck  dakonderhoud & lekkages. Zo bent u te allen tijde verzekerd van een wind- en waterdicht dak! Voor de meest urgente situaties kunt u ook gebruikmaken van onze 24/7 spoedservice via telefoonnummer 06-83003880.

Terug naar het overzicht