WhatsApp
Gratis offerte voor dakreparatie: bel 085-4013167
Gratis offerte voor dakreparatie: bel 085-4013167

Van der Wijck verhelpt een lek dak snel en vakkundig!

Een kleine lekkage in een plat of hellend dak kan grote gevolgen hebben en flink wat schade veroorzaken. Gelukkig kunt u voor inspectie, reparatie en onderhoud altijd op de snelle en vakkundige service van Van der Wijck Dakonderhoud en Lekkages rekenen. In dit artikel beantwoorden wij de vragen; wat is een daklekkage, hoe ontstaat een daklekkage en hoe lossen wij dat probleem voor u op?

Wat is een daklekkage?

Een daklekkage is een gat of scheur (opening) in de dakbedekking, waardoor hemelwater (regen) naar binnen komt. Bij een kleine lekkage beperkt zich dat tot kleine vochtplekken op het plafond of op de muur. Bij een grotere lekkage loopt er uiteraard meer vocht naar binnen. De schade aan plafonds, vloeren, wanden en het interieur is daardoor al snel aanzienlijk. Ook zorgt vocht voor schimmel- en bacterievorming in uw huis. Dat levert naast materiële schade ook gezondheidsproblemen op. Verder neemt bij een lekkend dak de kans op kortsluiting sterk toe. Kortom, er zijn allerlei redenen om een dergelijk probleem snel en grondig aan te pakken!

Hoe ontstaat een lek dak?

Een lek in het dak kan op verschillende manieren ontstaan. De dakbedekking kan door weersinvloeden (vorst en hitte) uitzetten of krimpen, waardoor scheuren kunnen ontstaan. Dit komt het vaakst voor bij platte daken waar een bitumineuze of kunststof (pvc) dakbedekking is toegepast. Bij hellende daken ontstaan de meeste lekkages door kapotte of verschoven dakpannen en kapotte of losliggende nokvorsten of kantpannen. Andere oorzaak voor daklekkage zijn verstopte of kapotte hemelwaterafvoeren (goten en regenpijpen) en lekkage langs de met lood, bitumen of kunststof afgewerkte aansluitingen van dakkapellen, schoorstenen, lichtkoepels of overgangen van platte en hellende daken langs de dakranden.

Hoe spoor je een daklekkage op?

Er zijn nogal wat punten waar bij het opsporen van een lekkage op uw dak naar gekeken moet worden. Natuurlijk kijken wij eerst even bij u binnen waar de lekkage zichtbaar wordt. Het is lang niet altijd zo dat het lek in uw dak zich dan ook recht boven de sporen in uw woning bevindt. Water zoekt immers de weg van de minste weerstand en kan bijvoorbeeld langs de doorvoer van de leidingen in uw huis op een heel andere plaats binnenkomen dan waar het lek zich bevindt. Soms zien wij direct wat er loos is, bijvoorbeeld als er dakpannen of nokvorsten kapot of verschoven zijn. Losgekomen dakbedekking op een plat dak kan ook een oorzaak zijn. Maar het is vaak zoeken naar een speld in een hooiberg.

Hoe repareer je een lek dak?

Onze dakspecialisten nemen uw hele dak kritisch onder de loep, ook het voeg- en kitwerk. Juist op dit soort plaatsen zien wij vaak dat het misgaat. Op basis van onze dakinspectie geven wij u op basis van onze bevindingen een advies met een passend prijsvoorstel voor het verhelpen van de daklekkage. Vaak voeren wij in eerste instantie een zogenoemde noodreparatie uit, waarmee het lek in ieder geval gedicht is en er geen verdere schade meer kan ontstaan. Na goedkeuring van onze offerte (vaak loopt dat via de verzekering) repareren wij uw dak duurzaam. Als dat niet mogelijk is, kan het zijn dat het volledig moet worden vervangen. De grootte van het lek en de status van het dak zijn hierbij belangrijk.

Hoe voorkom je een lek dak?

Bovenstaande situaties zijn puur gericht op een situatie dat het eigenlijk al te laat is. Veruit de meeste lekkages aan platte en hellende daken zijn door preventief dak- en schoorsteenonderhoud te voorkomen. Bij preventief onderhoud kijken onze specialisten het dak en de schoorsteen kritisch na en kleine reparaties worden daarbij direct uitgevoerd. Van het vervangen of recht leggen van dakpannen tot het vernieuwen van oude kitranden en van het opnieuw in cement vastleggen van nokvorsten tot het vervangen van poreus voegwerk. Maar ook uw goten worden dan meteen goed schoongemaakt. Een dak en schoorsteen die jaarlijks grondig wordt geïnspecteerd en waar nodig direct vakkundig gerepareerd, gaat veel langer mee. Bovendien is de kans op daklekkage bij goed preventief onderhoud nihil.

Maak snel een afspraak!

Is er bij u thuis sprake van daklekkage of wilt u het dak van uw woning, schuur of garage jaarlijks door ons laten inspecteren en onderhouden? Neem dan direct contact met ons op voor een advies op maat en/of een vrijblijvende offerte.

Terug naar het overzicht