WhatsApp
Gratis offerte voor dakreparatie: bel 085-4013167
Gratis offerte voor dakreparatie: bel 085-4013167

Wanneer moeten nokvorsten vervangen worden?

Nokvorsten zijn een belangrijk onderdeel van pannendaken. Maar, wanneer moeten nokvorsten vervangen worden?De speciale rondvormige nokvorsten omsluiten de bovenste rijen dakpannen in de nok van het dak. Ze worden bij nieuwe daken of dakrenovatie in de cement gelegd en zorgvuldig aangesmeerd, zodat er een homogene, wind- en waterdichte nokconstructie ontstaat. Een dak heeft het hele jaar door veel te lijden en de nokvorsten vangen daarbij de meeste klappen op. Denk aan storm, vorst, hitte en hevige neerslag. Omdat losliggende of kapotte nokvorsten voor lekkage en ernstige schade aan de dakconstructie kunnen zorgen, vraagt juist dit onderdeel van een pannendak extra aandacht.

Nokvorsten inspecteren

Nokvorsten zijn er in verschillende uitvoeringen. De meest voorkomende zijn dichte en ventilerende nokvorsten. Bij oudere, traditioneel gebouwde woningen zijn meestal dichte stenen nokvorsten toegepast. Deze zijn op de punt van het dak, waar beide dakhellingen op elkaar aansluiten, in cement gelegd en afgesmeerd. Zo vormen ze een mooi afgerond geheel met het pannendak. Nokvorsten zie je net als dakpannen door de jaren heen door weersinvloeden verkleuren. Ook uitwerpselen van vogels en ander rondvliegend vuil is van invloed op het verouderingsproces en slijtage aan de nokvorsten. Daarbij is het zo dat ieder huis ‘werkt’. Een woning zet zich door het eigen gewicht van de bouwconstructie. Daarbij spelen ook de stabiliteit van de ondergrond – dus waarop de fundering rust – en krachten (trillingen) die ontstaan door voorbij rijdend verkeer een rol. Soms voel je een woning bij het passeren van vracht- of landbouwverkeer of treinverkeer helemaal trillen. Dat heeft uiteraard ook effect op de dakconstructie en de levensduur van de nokvorsten. Een regelmatige dakinspectie is dus zeker geen overbodige luxe.

Nokvorsten vervangen, renoveren of aansmeren

Als dakspecialist houden wij ons bezig met nokvorsten inspecteren, nokvorsten vervangen, nokvorsten renoveren en nokvorsten aansmeren. Als inspectie uitwijst dat er nokvorsten kapot zijn, dan gaan we die uiteraard door een identiek type en kleur vervangen. Eerst worden de kapotte exemplaren verwijderd en alle oude cementresten weggehaald. De nieuwe nokvorsten worden op een schone ondergrond in een nieuwe laag cement gelegd. Het cement zorgt hierbij voor een homogene, wind- en waterbestendige afdichting.

Nokvorsten repareren

Als bij een inspectie van uw dak aan het licht komt dat er één of meerdere nokvorsten losliggen of van z’n plaats gegaan zijn, dan zal er door ons een nokvorstrenovatie worden voorgesteld. U ontvangt daarvoor uiteraard vooraf altijd een offerte. Pas bij akkoord gaan wij het werk voor u uitvoeren. Gaat het om nokvorsten in cement, dan is onze werkwijze vrijwel identiek aan het vervangen van kapotte nokvorsten. Ook nu moet de ondergrond / aanhechting van de nokvorsten eerst grondig gereinigd worden. Daarna worden de bestaande nokvorsten door onze dakspecialisten weer zorgvuldig op hun plaats gebracht en opnieuw stevig vastgelegd. Na een goed uitgevoerde renovatie of reparatie kunnen de nokvorsten er weer jarenlang tegen.

Ventilerende nokvorsten vervangen

Een apart verhaal is het monteren of renoveren van geïsoleerde nokvorsten. Hierbij worden speciale nokvorsten met ventilatie-openingen toegepast. Om te kunnen ademen liggen dergelijke nokvorsten niet in cement, maar op een speciale flexibele kunststof band. De nokvorsten worden in dit geval vastgeschroefd en met een flexibele dakpasta of speciale mortel aangesmeerd. Het spreekt voor zich dat er ook bij het aanbrengen of renoveren van ventilerende nokvorsten heel zorgvuldig te werk gegaan moet worden.

Plan een periodieke en preventieve dakinspectie

Neem met nokvorsten geen risico en laat uw pannendak regelmatig door ons inspecteren. Als wij er op tijd bij zijn voorkomt dat veel narigheid en hoge kosten voor schadeherstel.

Neem geen risico, bel Van Der Wijck BV!

Neem voor professionele dakinspectie en het nakijken van de nokvorsten op uw woning, garage, berging of bedrijfspand direct contact met ons op.

Terug naar het overzicht